Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Azaz nézzük meg jobban, hogy mit vásárolunk. Megszokás, időhiány, ismeretek hiánya, lehetőségek hiánya, anyagi helyzet. Mi magyarok ezen okokat említjük leginkább, ha arról van szó, mennyire válogatjuk meg azt, hogy milyen élelmiszereket veszünk. Bár a kifogások nyilván igazak is lehetnek, felmérések eredménye szerint a magyar átlag vásárló alapvetően nagyon ár-érzékeny és kevésbé gondolja végig vásárlási és fogyasztási szokásai következményeit. Vannak azonban szempontok, amelyekre igenis érdemes figyelni vásárláskor, mert ezekkel nem csak egészségünket és környezetünket védjük, de jogos elvárásunk is.  

Ha eddig nem tulajdonítottunk ennek különösebb jelentőséget, legyünk a jövőben kritikusak, megfontoltak és igényesek, azaz TUDATOSAK, és ha legközelebb vásárolni indulunk, jussanak eszünkbe a következő szempontok.

A termék, amelyet vásárolunk legyen lehetőleg:

  1. Minőségi: ami drága, nem biztos, hogy jó, ami olcsó nem feltétlenül rossz. Alaposan vizsgáljuk meg a termékeken található leírást arra vonatkozóan, hogy mit tartalmaz a termék. Ha nem találunk leírást, szakadt, tépett, vagy egyéb gyanús jelet látunk rajta, semmiképpen ne vegyük meg. Legyünk kritikusak, szánjuk rá egyszer az időt, hogy azon termékek esetében, amelyeket gyakran használunk, megvizsgálunk valamennyi konkurens ajánlatot, és úgy döntsük el, hogy melyik nyújtja számunkra a legjobb ár-minőség arányt.
  2. Friss: vizsgáljuk meg alaposan a terméket vásárláskor. Zöldség, gyümölcs esetében van-e rajta benyomódás, barna folt, sérülés. Csomagolt hús- és tejtermékeknél, tojásnál soha ne felejtsük el megnézni a lejáratot. Legjobb, ha olyan kereskedőnél vásárolunk, akiben megbízunk. Ne vegyünk lejárt szavatosságú friss terméket. Ha a vásárlást követően otthon valami lejár, igyekezzünk azonnal elfogyasztani. Bár minden terméknél óvatosan határozzák meg a lejárati dátumot, azaz egy-egy nap belefér, legyünk azért körültekintőek. Száraz élelmiszerek esetében rendszeresen – úgy háromhavonta – vizsgáljuk át otthoni készletünket is és szortírozzuk ki a már valóban lejárt szavatosságú termékeket. Ne feledjük el, hogy fűszerek szavatossága is lejárhat. Ezzel a legnagyobb gond az, hogy nem fejtik ki már ugyanazt a hatást főzéskor, mint szavatossági időben.
  3. Bio: nem azért, mert ma ez divatos, hanem azért, mert jobb minőséget garantál, így egészségesebb. A bio gazdálkodásból származó termékek géntechnikamentesen, kémiai és szintetikus trágya és növényvédő szerek nélkül, hamisítatlan, természetes ízekkel, azaz ízfokozók, szintetikus színező- és édesítőanyagok nélkül, több vitaminnal és ásványi anyaggal kerülnek asztalunkra. A bio állattenyésztés garantálja, hogy az állatok megfelelő tartás mellett bio takarmányt kapnak, és lehetőleg kerülik antibiotikum adását. A legszigorúbb ellenőrzések garantálják, hogy a „bio” minősítéssel rendelkező termékek a minősítéshez szükséges szigorú feltételeknek megfelelnek. Ügyeljünk vásárlásnál arra, hogy a „bio” vagy „öko” megjelölésű termék valóban bio, azaz bio termelőtől vagy ellenőrzött ökológiai gazdálkodásból származik, szerepel a terméken az ellenőrző szervezet neve és kódszáma (pl. HU-ÖKO-01), esetleg logója, összetétele részletezve van, benne az is, ha valami nem bio. De legyünk óvatosak – azért, mert valami bio, nem feltétlenül egészséges – pl a bió félkész/kész ételeknek vagy sütemények ugyanúgy magas lehet a zsír vagy cukor tartalma, mint a nem-bio termékeknek, amely nem tesz jót a koleszterin és vércukor szintünknek!
  4. Szezonális: A szezonális termékek különösen frissek, ezért több vitamint tartalmaznak. Azon élelmiszerek, amelyek nem a nekik megfelelő termesztési időben kerülnek asztalunkra drágábbak és sokszor nem olyan ízletesek. Fogyasszunk lehetőleg mindent a maga idejében. Érdeklődjünk a zöldségesnél, hogy honnét származik a termék.
  5. Regionális: regionális termékek vásárlásával az általunk fogyasztásra kerülő élelmiszerek szállítási útját lerövidítjük, így a termékek frissebben kerülnek asztalunkra és olcsóbbak is. A rövidebb szállítási útvonallal a kibocsátásra kerülő széndioxidot és zajszintet is – indirekt – csökkenteni tudjuk. Nem utolsó sorban pedig támogatjuk a hazai élelmiszeripart, mezőgazdaságot, munkahelyek megmaradását. Élvezzük ki a hazai finomságok széles választékát.
  6. Környezetbarát: környezetünk megóvása érdekében érdemes azzal a témával is foglalkozni, hogy mibe van valami becsomagolva. Kerüljük a felesleges csomagolóanyagba csomagolt termékek vásárlást. Egy vászon táska még egy kisebb női táskában is elfér. Ha van nálunk mindig ilyen (ez mosható is), akkor nem vagyunk ráutalva az üzletekben felkínált nejlontáskákra. Lehetőleg vásároljunk visszaváltható üvegű alkoholos és alkoholmentes italokat. Ha nem ilyet vásárolnánk, akkor feltétlenül végezzünk szelektív hulladékgyűjtést és vigyük vissza a keletkező göngyöleget.
  7. Fair trade: méltányos kereskedelem. A fair trade jelzéssel ellátott termékek (pl. banán, kávé, tea, cukor, fűszerek, kakaó) garantálják, hogy a harmadik világból származó termékek előállításánál betartottak bizonyos feltételeket, így törvényes minimálbér, kényszer- és gyermekmunka tiltása, munkajogi minimális előírások, garantált minimál árak, nemzetközi közvetítő kereskedelem kiiktatása, stb., mindezért cserében garantált minőségű árut biztosít a termelő. Azaz mindkét fél, termelő és fogyasztó is jól jár.  

A fentieket olvasván persze joggal merül fel az észrevétel, könnyű ezt mondani, de nehéz betartani, még annak is, aki szeretne tudatos lenni. Hiszen egyrészt a garantált minőség magasabb árral jár, másrészt a feltételek és a kínálat Magyarországon még nem mindenütt adottak és „természetesek”. Ezek az észrevételek jogosak, de próbáljunk meg a lehető legtöbbet kihozni saját és a környezetünk adta lehetőségekből, esetleg családtagjaink átszoktatásából, a tudatos vásárlás irányába.  

Tipp: egy gyakorlati, könnyen megvalósítható példa a tudatos vásárlásra például a családi ünnepek. Még időben figyelmeztessük a családot arra, hogy a gyerekeknek vásárolt csokoládé valóban csokoládé legyen (azaz legyen benne kakaóvaj és kakaómassza), és ne tejbevonó masszából készült valami. Bár utóbbiból azonos pénzért nagyobb méret vásárolható, de nem ez a lényeg. Helyezzük a minőséget előtérbe, és ne a méretet vagy olcsóságot. Továbbá tájékozódjunk a médiából az aktuális (és sajnálatos) élelmiszerbotrányokról és azok következményeikről.