Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Valószínűleg nagyon sokan vagyunk, akik kisebb vagy nagyobb mértékben, de szeretnénk testünket minél esztétikusabbá, látványosabbá formálni. Természetesen nem csak azért, hogy minél dekoratívabbak legyünk a fotókon, hanem azért is, hogy jobban érezzük magunkat a bőrünkben, és kívánatosabbak legyünk a másik nem számára.

iStock_000004514611XSmallAmikor meghozzuk a döntést, hogy átformáljuk magunkat, akkor általában a “jóó, de hogyan?” szokott következni. A fogyókúrának vagy testformálásnak számtalan példáját látjuk, halljuk magazinokban, lapokban, tévében, rádióműsorokban.

A lehetséges variációk száma végtelen. Nem csoda, hogy sokunknál ez zűrzavarossá válik és ahoz vezet, hogy vagy feladjuk vagy a nekünk leginkább tetsző (vagy kényelmesnek tűnő) megoldást választjuk.

Elég véletlenszerűnek tűnhetnek ezek kimenetelei, hogy valóban elérjük-e a kívánt eredményt, és ez tartós lesz-e. A teljes megértéshez először nézzük meg három fogalomnak a meghatározását.

  • fogyókúra − A testsúly csökkentésére irányuló huzamosabb eljárás
  • diéta − Étrend
  • testformálás − A test egy meghatározott formára módosítása, alakítása

Ez a három fogalom az, ami legtöbbször keveredni szokott a fejünkben.
Nézzük meg ezeket részletesen.

Fogyókúra

Fogyókúra során − ahogy a meghatározásból is látszik − egy olyan folyamat megy végbe, ami test súlyának csökkenését eredményezi. Amikor fogyókúrázunk, akkor megvonjuk a testünktől a szükséges táplálékot, tápanyagot. Mivel a testben hiányállapot lép fel, ezért a szervezet elkezdi ezeket raktározni. Ahhoz, hogy mégis súlycsökkenés legyen, olyan mértékben kell a tápanyagot megvonni, hogy még ez az elraktározott mennyiség is csökkenjen.

Mivel a szervezet próbálja fenntartani magát, ezért főként a fehérjét kezdi felemészetni. Ami egyértelműen az izmokra van káros hatással. Csökken a bőr hidratációja, azaz kezd összeszáradni a bőr és ahelyett, hogy visszanyerné eredeti feszességét, elernyed. Ez az egyik “eredménye” a fogyókúrának.

Láthatjuk mindezekből, hogy a fogyókúra egy olyan folyamat, ahol a testből eltávoznak azok az anyagok, amikre tulajdonképpen szükség lenne. Lehet, hogy kisebb lesz a testünk, de sokkal több esztétikai problémához, frusztrációhoz, és akár betegséghez is vezethet. Lehet az is, hogy elérjük a kívánt méretet vagy súlyt, de milyen áron?

Mivel a szervezetben folyamatos hiányállapot van, ezért a végtelenségig nem tudjuk ezt fenntartani. Ezért nem tartós a fogyókúra. Amikor “feladjuk” a fogyókúrát, vagy csak mérsékeljük és picivel többet eszünk, akkor a szervezet elkezdi ezt raktározni (mivel túl akar élni), mint a teve a tápanyagot. Majd megindul a hízás újból. Ez az oka annak, amikor valaki a fogyókúra után visszahízza azt, amitől már megszabadult.

Még szenvedjünk is meg azért, hogy még több kárt okozzunk, mint amit az esetleges túlsúly okozott volna? Szép, dekoratív, esztétikus testet akarunk, nem pedig egy hosszú tortúra eredményeképpen létrejött összeaszalt, rosszminőségű, gyenge húsdarabot.

Diéta

A diéta az egyik olyan fogalom, ami a leginkább félreértelmezett a köztudatban. A diéta nem fogyókúrát, nem az étel megvonását jelenti!

A diéta szó eredeti jelentése: étrend!

A diéta nem tiltja az ételt, hanem előírja, hogy miket kell enni ahhoz, hogy egészségesek legyünk! Erre nem akarok most feleslegesen kitérni, ezek megoldásai elég egyértelműek: vitaminok és megfelelő minőségű tápanyagok.

Természetesen a normális étkezés mellett − és nem helyett! Az étrendkiegészítők azért kapták a kiegészítő nevet, mert kiegészítik és nem helyettesítik az étkezést.

Ehetünk bármit, de ha egy mód van rá, kerüljük a túlzottan káros ételeket. Legalábbis ne az töltse ki az étrendünk nagy részét. Az amerikaiak a gyorséttermi ételeket junk food-nak, azaz szemét kajának nevezik. Mégis azt eszik…

Lehet, de mértékkel. Ha pedig van jobb minőségű, válasszuk azt! Ha szép testre vágyunk, direkt ne dolgozzunk magunk ellen. Amúgy is sok káros anyag kerül a testünkbe más úton is (lásd pl. a “csíkos gazdaságos” termékeket, de sajnos a lista hosszú). Ha választhatunk a normális étel és a szemét között, akkor javaslom az előbbit.

Testformálás

A testformálás az a folyamat, ahol a testet formáljuk, alakítjuk a kívánt alakra. Gondolom sokan vagyunk, akik a “kívánt alak” fogalom alatt nem az összeaszalódott, megroggyant, beteg testet értjük, amit egy fogyókúra során érünk el, hanem egy egészséges, ragyogó, fitt, energiával teli, megfelelő izomzattal rendelkező testet.

Mivel a kulcs az egészben az izomzat (hölgyek esetében legtöbbször a has, a fenék, és a combok) alakítása (növelése, szálkásítása, a zsír átalakítása izommá), ezért ehhez elengedhetetlen a mozgás. A mozgáshoz pedig energia kell. Ahhoz, hogy legyen energiánk megfelelő mennyiségű és minőségű táplálékra van szükségünk.

Ebből következik, hogy fogyókúrázni és testformálást végezni egyszerre nem lehet. A fogyókúra elsősorban az izmokat bontja, a mozgás meg energiát igényel, amit viszont a megfelelő tápanyag ad meg.

A mozgás legyen bármi, ami intenzív és rendszeres. A rendszeresség fogja a kívánt hatást eredményezni. Szerencsére sokan vagyunk, akiknek ez természetes. Aki rendszeresen mozog vagy akár komolyabban sportol, az tisztában van mindezzel. Aki pedig szeretné, hogy büszke legyen saját magára, az pedig próbálja ki, iktassa be a hétköznapjaiba a rendszeres mozgást és tegye az élete részévé.

Egy rendszeresen “megmozgatott” test jól működik, beáll a normális egyensúlyba, jól működnek a mirigyek, jól működik az emésztés, stb. A test szép lesz. Ellenben egy elhanyagolt, ellustult test az, ami könnyen elromlik (megbetegszünk), ahol nem működik jól az emésztés (következésképp elhízunk). A testet dolgoztatni kell! Nem szükséges megkímélni egy kis munkától.

A szervezet amúgy is csodákra képes. Sokszor a legsúlyosabb balesetekből, betegségekből, kóros állapotokból hihetetlen gyorsan fel tud épülni. Nem a gyógyszerektől lesz a test ép, hanem az önregeneráló képességétől. Tehát nem fog megártani egy kis mozgás sem! :)

Amennyi plusz időt és energiát felemészt ez a tevékenység, az duplán meghálálja magát. Ezt természetesen nem kell elhinni. Meg kell tapasztalni!

Sokkal könnyebben elérhető a szép, esztétikus test, mint a sok szenvedéssel és lemondással járó egyéb praktikák alkalmazása! Csak el kell dönteni, hogy elkezdjük és máris megvan az első lépés.

Elképzelhető, hogy ez hatással lesz az általános hangulatunkra is, és akár sikeresebbé válhatunk életünk irányítása felett is? Megér egy próbát! :)

Jó egészséget kívánok!