Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


 

Gondolkodásmód az étkezésről

A Mutasd a tányérod! című műsor sokakban kelt reményt és szkepticizmust. Lássuk, McKeith-módszerét: egy nagy asztalra kiteszi azokat az ételeket és élelmiszereket, amiket a páciens egy hét alatt elfogyasztott. Iszonyatos mennyiségű cukor, zsír, fölös kalória kerül össze, ahogy a doktornő mondja: "szemét". A túlsúlyos egyént is megrettenti a látvány, ezután hiába kínálnak neki süteményt, cukros étket, visszautasítja. A szembesítést állapotfelmérés követi, aztán jön a javaslat, milyen egészséges táplálékot kellene fogyasztani ahhoz, hogy megóvja egészségét és fogyjon is az illető. Persze a sok zöldség, gyümölcs nem mindenkinek nyeri el a tetszését...

A csinos hölgy saját maga is példát helyez elénk, bizonyítva, hogy nem légből kapott az elgondolása. Igaz, hogy már számtalan módszerről állították, hogy tökéletes fogyást biztosít, de miért ne próbálhatnánk ki ezt is. Főként azoknak ajánlható a módszer, akik nehezen szánják rá magukat a drasztikus változtatásra, nem akarnak egyik napról a másikra áttérni a zöldségekre, akik tartanak a változástól…. Épp nekik való ez a fajta diéta. A lényeg ugyanis apróságokban rejlik. Nem kell egy csapásra egész nap koplalnunk és tornáznunk, de azt ne felejtsük el, hogy áldozatokra minden fogyókúrában szükség van. Természetesen a mozgást sem bliccelhetjük el, és nem ehetünk egész nap csokoládét, hamburgert.

A legjobb azzal kezdeni, hogy komoly elszántsággal számba vesszük, mit is étkezünk, milyen élelmiszereket viszünk be a szervezetünkbe, mennyi kalóriát, mekkora mennyiséget. Aztán jó, ha átgondoljuk, hogy ezek valóban egészségese-e, szükségünk van-e rájuk? Nem csak pótcselekvésként fogyasztunk el egy jó nagy adag fölös cukrot és zsírt? Ne szépítsünk, legyünk kemények magunkhoz! Fontoljuk meg a mondást alaposan: azzá válsz, amit megeszel!

Egynapos tisztítókúra

Dr. Gillian McKeith rámutat arra is, hogy már azzal előrébb jut az ember az egészsége kérdésében, ha felmerül benne, hogy nem egészségesen táplálkozik. Kutatásai bebizonyították, hogy azok, akik több figyelmet fordítanak a testükre és a megfelelő ételek fogyasztására, egészségesebbek. A legtöbb túlsúlyos ember a következő problémákkal találja magát szembe: emésztési rendellenességek, fejfájás, ízületi fájdalmak, rossz szagú lehelet, allergiák, székrekedés, kiütések, depresszió, álmatlanság, szexuális érdektelenség, meddőség, impotencia, premenstruációs szindróma, petefészekciszta… Akik megszabadultak súlyfeleslegüktől, energikusabbak, nyugodtabbak, gyorsabb gondolkodásúak, elégedettebbek lettek, jobbá vált a szexuális életük. A jó közérzet tehát a táplakozásban is rejlik. 

A legtöbb fogyókúra tilalmakon alapszik. Hihető, hogy Gillian McKeith módszere teljesen különbözik az eddigiektől? Talán nem is, hiszen arra biztat, hogy száműzzük a gyötrő éhségérzetet örökre, együnk többet, ne kevesebbet!
A kúrát egy étel IQ-teszt kitöltésével kell kezdenünk, amelyből kiderül, hogy milyen hatással van ránk az étrendünk.
A következő lépés egy rövid, egynapos méregtelenítő nap. Főleg azoknak van erre szükségük, akik városban laknak, irodában dolgoznak, dohányoznak, gyakran isznak alkoholt, nem sportolnak, ülőmunkát végeznek, kávét fogyasztanak, fehér cukrot használnak…

Hét pohár víz, gyógytea és az élelmiszerek gyógyhatásának kiaknázása

A folyadékbevitelre is gondot kell fordítanunk, szinte minden diéta hangsúlyozza ezt. Gillian McKeith szerint napi hét pohár víz megfelelően kimossa a méreganyagokat a szervezetből, de emellett szükséges még egyéb innivalót is fogyasztani.

Akik kipróbálták a tanácsait, pozitív változásokról számoltak be. Eleinte furcsállták az egzotikus ételeket, mint például a kumquat, a tengeri moszat, és a fekete bab. Jelentős hatást tapasztaltak a gyógyteák fogyasztásával, amelyektől hatékonyan csökkentek a stresszes tüneteik, például nagyon jónak bizonyult a kamilla, ginseng, citromfű és édesgyökér felhasználásával készített tea.
Valamint a növények gyógyhatásának kihasználás is sikert aratott. Vegyük példának a zellert, ami vérnyomáscsökkentő, vagy a káposzta stresszoldó erejét, a mandula oldja a feszültséget, az avokadó megakadályozza a kimerültség kialakulását és nagyon jó vérszegénység megelőzésére is.
Tehát nem mindegy, hogy mi kerül a tányérunkra! Nem mellékes tény az sem, hogy energiánk 20 %-át fordítjuk az elfogyasztott táplálék feldolgozására. Kiválasztó szerveink a nap 24 órájában teljes hatásfokkal működnek. Ha időről időre pihenőt engedélyezünk nekik, sokat teszünk azért, hogy megőrizzük egészségüket.

A könyv most megrendelhető itt:

http://www.elelmiszerallergia.hu/hirek/1/konyvek_nbsp_folyoiratok/2155/gillian_mckeith_az_vagy_amit_megeszel/