Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Sajnos a hétköznapjainkban elég nehéz odafigyelnünk arra, hogy kiegyensúlyozottan táplálkozzunk. Ezt hosszútávon a szervezetünk is megérzi. Nem csoda tehát, ha a mérlegünk hónapról hónapra többet mutat és mellette még a közérzetünk sem az igazi.

Pasta PrimaveraA helyes táplálkozás azt jelenti, hogy minden tápanyagból a megfelelő mennyiséget juttatjuk a szervezetünkbe. Ezeket a tápanyagokat a szervezetünk nem képes magától előállítani, ezért ezeket külső forrásból kell bevinni (fehérjék, szénhidrátok, zsírok, víz). Ha nem megfelelő az étrendünk, akkor az edzéseknek sem lesz semmi haszna. Néhány tanáccsal szeretnék szolgálni, hogy mit, mikor, és hogyan étkezzünk.

Próbáljunk meg naponta többször kevesebbet enni. Ez legyen napi 5-6 kisebb étkezés. Ezekben csökkentsük a szénhidrátban gazdag ételeket. Együnk naponta többször zöldségféléket, gyümölcsöket, amivel pótolhatjuk vitamin szükségletünket. Nagyon fontos a megfelelő folyadékmennyiség bevitele a szervezetbe. Ez legyen minimum napi 2-3 liter víz, ami eltelíti és hidratálja a szervezetet. Kerüljük a cukorban és a szénsavakban gazdag üdítőket. Ha lehet, akkor inkább csak sima szénsavmentes ásványvizet és csapvizet igyunk. Kerüljük a nehéz, sós ételeket főleg délután és este. A nap folyamán folyamatosan csökkentsük az étel mennyiséget. Ahogyan a régi népi modás tartja: “reggelizz úgy mint egy király, ebédelj úgy mint egy polgár, vacsorázz úgy mint egy koldus.”

Ha lehet, mondj le a gyorséttermi és a félkész ételekről. Az ilyenekben igen kevés a szervezet számára hasznos tápanyag, de annál több a magas szénhidrát és kalória mennyiség. Ne várd meg amíg túlzottan éhes leszel! Így nem is fogod annyira kívánni az ételt, hogy túlságosan leterheld a gyomrodat. Igyekezz rostokban gazdag ételeket fogyasztani, ezek jó hatással vannak a gyomor és az emésztőrendszer működésére.

Étrendünket alakítsuk változatossá és sokféle alapanyagból készült ételeket fogyasszunk leginkább. A megfelelő étrenddel csökkentjük a stressz káros hatásait, de még számos betegség kialakulását is megelőzhetjük. Éppen ezért megéri odafigyelni a táplálkozásunkra, hogy jól érezzük magunkat a bőrünkben.