Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Az egészségtudatos életmód egyre elterjedtebb, hiszen egyre többen figyelünk az étrendünkre, a természetes testápolásra, a tudatos vásárlásra stb. Azonban nem csapán az számit, hogy mit veszünk és eszünk – de az is, hogy miképp és miben készítjük el, miben tároljuk, és mivel tisztítjuk az ételeket, konyhai eszközöket, felszereléseket. Egy egészséges konyha megvalósításához íme néhány fontos információ és tipp..

Konyhai berendezések, bútorok

 • Kerüljük a furnérozott, lakkozott bútorokat, munkafelületeket. Ideális az, ha a konyhabútorok tömény keményfából készülnek (nem mdf-ből vagy forgácslemezből), amit lenolajjal, viasszal kezelünk vagy bio festékekkel lefestünk.
 • Munkafelületnek legideálisabb a gránit, leghigiénikusabb a rozsdamentes acél, továbbá környezetbarát megoldás a fa, terrazzo, újrahasznosított üveg és quartz .
 • A padlózat legyen könnyen tisztítható, és csúszásmentes -  továbbá vigyázzunk arra, hogy ne tartalmazzon toxikus anyagokat, lakkokat, bevonatokat. Ideális a homokkő, mészkő, gránit, hajópadló, trópusi keményfák, bambusz.
 • Konyhagépek: legegészségesebb a sütő pároló, környezetbarát az indukciós főzőlap és a forralt-víz csap.
  Kerüljük az olajsütőket és a mikrohullámú sütőket! Érdemes a vízcsapra víztisztító szűrőberendezést szereltetni,  vagy lecserélni beépített víztisztító csapra. Csakis A minősített energiatakarékos hűtő- és fagyasztószekrényt vásároljunk! Egyéb tippek a
  természetes otthon cikkünkben>>

Konyhai eszközök, edények

Hiába vásárolunk bio élelmiszereket, ha  főzés során mérgező anyagok kerülhetnek az ételünkbe. Különösen vigyázzunk a következő anyagokra:

 • Alumínium, minden típusú műanyag, réz, teflon, tapadásmentes bevonattal ellátott edények és eszközök

Ezek mind ártalmasak lehetnek az egészségünkre, ugyanis a molekulák hő és savas anyagok hatására kiválnak és egyesülnek az étel vegyületivel – sokszor mérgező anyagokat képezve. A következő anyagok nem ártalmasak az egészségünkre:

 • Öntöttvas, zománcozott öntött vas, üveg,  porcelán, (kiváló minőségű) rozsdamentes acél, szilikon, agyag, bambusz

Használjuk ezekből az alapanyagokból készült edényeket – sütésre, főzésre, tárolásra és csomagolásra. Továbbá a zsírpapír, sütőpapír, barnapapír ideális tárolásra és csomagolásra, míg fából készült edényekben is tárolhatunk és tálalhatunk sok-sok ételt.  További, részletes információ az egészséges konyhai eszközök bejegyzésünkben olvasható.

Sütés -főzési módszerek

 • Kétségtelenül a nyers zöldségek, gyümölcsök fogyasztása a legegészségesebb. Könnyen tudunk gyors salátákat készítni, de le is préselhetjük, amely különösen jót tesz a  májnak. Ehhez fontos egy gyümölcscentrifuga, de az a típus, amelyik présel, azaz nincs benne vágóél. A préselt gyümölcsleveket mindig frissen kell elfogyasztani. Méregtelenítő italok>>
 • Legegészségesebb főzési módszer a vízgőz feletti párolás. Nem csupán zöldségek esetében, hanem húsok, halak elkészítésénél  is – a sütőpároló nem hiába a legfontosabb konyhagép minden egészségtudatos (és trendy!) konyhában.
 • Alacsony hőmérsékleten való sütés évszázadokkal ezelőtt már népszerű volt, azonban nemrég kiderült, hogy az egyik legegészségesebb sütési módszer. Éppen ezért reneszánszát éli. Az igazi hívők számára 100 C fok a sütési határvonal, de sok recept 120-160 fokot ír elő.
 • A wokban való gyorsütést sokáig egészégésnek tartották, hiszen kevés olaj szükséges hozzá. Azonban az olaj magas hőmérsékleten oxidálódik és szabadgyökök szabadulnak fel, amelyről már bebizonyosodott, hogy rákkeltő. Ezért ajánlatos szárazan sütni benne, vagy állati zsírral vagy vízzel kombinálva. Wok tippek>>
 • Grillezés – éveken keresztül a grillezést is egészségesnek vélték, azonban a szén feletti (füstölt) grillezésnek, és minden kormos, égett ételnek rákkeltő hatásairól tanúsítanak a kutatók. Grillezési tippek>>
 • Olajsütő (fritőz) –  mivel az olajban való sütés nem ajánlatos, így az olajsütőket tartják a legegészségtelenebb sütés módszernek. Ráadásul nagyon sok olajra van szükség, amit egyszeri használat után ki kell önteni, ugyanis az oxidálódott olaj (plusz égett darabok) újrahasználta még ártalmasabb.
 • Mikrohullámú sütő -  már évek óta lehet olvasni a mikrósütők negatív hatásairól, mégsem vesszük komolyan a tanulmányokat.  A mikrohullámok molekula elváltozást idéznek elő az ételben, amely befolyásolja az immunrendszerünket. Továbbá a sugarak szétroncsolják az ételben a rostokat, tápanyagokat – a műanyag, fém edényekből pedig kiváltják a molekulákat. Különösen nem ajánlott a tej melegítése  kisbabák és gyermekek számára. Továbbá a mikrohullámú sugárzás veszélyes lehet az embrió fejlődésére, így  kismamáknak nem tanácsos a mikró használata.

Egészséges tisztítás

A higiéniát általában a fürdőszobával asszociáljuk, pedig egy konyhai munkalapon sokkal több baktérium található, mint a WC lécen! Azonban a konyhai tisztítószerek többsége szintetikus és mérgező anyagokat tartalmaz, amelyek asztmát és egyéb légúti betegségeket okoznak, nem beszélve arról, hogy felszívódhatnak az ételbe. Ezért egy egészséges konyha megvalósításhoz ajánlatos természetes tisztítószereket alkalmazni. Léteznek természetesen antibakteriális és antiszeptikus növények, amelyekből könnyen tudunk készíteni  hatásos tisztítószereket házilag. Természetes konyhai tisztítószerek>>