Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A különböző betegségeket a nem kívánt bőr, súly problémákat sokkal könnyebb megelőzni az egészséges táplálkozás segítségével, mint később kezelni a betegséget vagy leadni a fölös kilókat.

Nincs értékesebb dolog a jó egészségnél. Többségünk nyilvánvalónak veszi, hogy egészséges és nem törődik magával, az egészséges étrenddel, értékét sem érzékeli mindaddig míg meg nem betegszik. Pedig szervezetünk gyakran, különböző módon jelzi felénk, hogy nem bírja már. Ezek a tünetek lehetnek többek között az allergia, migrén, emésztési zavarok, kimerültség, hízás, asztma, reumatikus ízületi gyulladás, bőr panaszok, fájdalmak, nyilallások és még folytathatnánk a sort. Biztosan tudható, ha immunrendszerünk a megfelelő tápanyaghoz jut hozzá, akkor fokozódik aktivitása és szervezetünk ellenállóbb lesz a különböző fertőzésekkel, betegségekkel szemben ugyanúgy, mint bármelyik halálos kórral szemben.

Szervezetünk üzemanyaga az, amit megeszünk

Sejtjeink az elfogyasztott élelmiszerek tápanyagaiból állítják elő életfunkcióinkhoz szükséges energiát. Azonban sok olyan élelmiszernek nevezett dolog jut a szervezetbe, ami nem nevezhető tápanyagnak így immunrendszerünk egyensúlya felbomlik. A megfelelő élelmiszerekből előállított energiát négy alapvető folyamat határozza meg.

 

Egészséges táplálkozás

1, A táplálék útja, avagy milyen módon segíthetem az immunrendszerem működését

Első folyamat az emésztés, ami furcsa módon az étel megrágásával kezdődik, ahol a nyál emésztőenzimjei kezdik meg a munkát. Ezért fontos, hogy lassan alaposan rágjuk meg az ételt és lehetőleg evés közben ne igyunk folyadékot, mert a nyál az emésztés fontos alkotóeleme. A táplálékot a gyomorsav és a vékonybél emésztőenzimjei tovább bontják, ezek után a tápanyagok bélfalon keresztül bejutnak a véráramba. Fontos, hogy közvetlenül evés után, míg az emésztés tart ne igyunk sok folyadékot (vagy egyáltalán ne), mert azzal nagymértékben akadályozzuk az emésztés első fontos lépését. Az étkezések előtt igyunk, ezzel is felkészítjük a gyomrot a táplálék érkezésére illetve az étkezések között. Kerüljük a lakmározásokat, inkább többször keveset együnk.

Táplálkozás közbeni folyadékbevitel, olyan mintha vizes fából szeretnénk tüzet rakni a kandallónkba. A táplálkozás utáni folyadékbevitelt ahhoz lehetne hasonlítani mint, amikor az égő tüzet leöntjük vízzel. Nem értjük, miért nem sikerül tüzet rakni és miért fázunk még mindig. Szervezetünk sejtjei eközben az emésztési folyamatok újraindításával vannak elfoglalva, ami rengeteg plusz energiába kerül, ezért is érezzük magunkat fáradtnak, kimerültnek egy-egy kiadós étkezés után. Ilyenkor immunrendszerünktől vesszük el az energiát.

Leegyszerűsítve: a sejtjeink az emésztéssel vannak elfoglalva ahelyett, hogy a zsírt bontanák le, vagy a fehérje beépülését segítenék az izmokba, a vírusokat, baktériumokat, méreganyagokat semlegesítenék.

Cikksorozatunkban részletesen tárgyaljuk hogyan tehetjük ideálissá szervezetünk egyensúlyát. Miként kedvez ez egészségünkre, alakunkra, bőrünkre, hajunkra stb, nézve. Megvizsgáljuk milyen ok-okozati összefüggések vannak a sejtjeink működése és a kialakuló tünetek között.

Nem szabad elfelejtenünk, hogy jelenlegi étkezési szokásaink évek hosszú során belénk rögződött szokásokon és meggyőződéseken alapulnak. Ezek többségét szüleinktől vettük át, akiknek fogalmuk sem volt abban az időben a táplálkozás és a betegségek összefüggéseiről. Ha lassan, de biztosan dolgozunk rajta, hamarosan egészségesebb és élvezetesebb életet élhetünk.

Második lépés a feldolgozás, ennek során a vérbe kerülő molekulák először a májhoz kerülnek. A máj méregtelenít, epét és rengeteg különböző vegyületeket termel és bont le, ami az anyagcseréhez szükséges.

Harmadikként a máj által feldolgozott és átalakított tápanyagot oldott állapotban a vérrammal eljut minden szervhez és sejthez ezért is nevezik ezt a folyamatot szállításnak.

Az utolsó lépés az anyagcsere, vagy másnéven átalakítás. Itt a táplálék oxigén felhasználásával elég, hogy energia szabaduljon fel. Sejtjeink végzik ezt a munkát, képesek a tápanyagot felvenni és az élethez szükséges kémiai reakciókat elvégezni. Ez egy nagyon bonyolult, de ugyanakkor óramű pontossággal lezajló feladat.


Savas környezetben immunrendszerünk nem működik megfelelően


Minden sejtcsoport felelős valamiért.

Lássunk erre három példát:

1, Ha az egészséges táplálkozás hatására immunrendszerünk megfelelően működik a fehérvérsejtek megvédik szerveinket a ráktól, úgy hogy megtámadják az elfajult sejteket és elpusztítják.

Viszont, ha az immunitás csökkenése miatt fehérvérsejtjeink kevesebb számban fordulnak elő pont ott, ahol szükség lenne rájuk nem tudnak elbánni az egyre szaporodó rákos sejtekkel és ezek a mérgező sejtek daganattá alakulhatnak.

2, Az anyagcsere során felszabadult természetes melléktermékek a szabad gyökök. Ha túlzott mértékben elszaporodnak kárt okoznak szervezetünkben, megtámadják a sejtek magját ezzel a legkülönbözőbb problémákat, betegségeket okozva.

Az antoxidánsok viszont a "jó fiúk" megkötik a szabad gyököket természetesen akkor, ha immunrendszerünk megfelelően működik. Mindehez az kell, hogy természetes antioxidánsok kellő számban legyenek a szervezetünkben. A következő fejezetben tárgyaljuk, milyen élelmiszerekben találhatóak azok a nyomelemek és vitaminok, amik elengedhetetlenül szükségesek testünk egyensúlyának megteremtéséhez.

3, A szervezet túlsavasodása és elsalakosodása (helytelen táplálkozás) megbénítja az immunrendszert és így bármely betegségre fogékonnyá válunk (megfázás, influenza, különböző gyulladások, stb). Tehát nem feltétlenül a vírusok, baktériumok miatt betegszünk meg, hanem azért mert a leterhelt immunrendszer nem képes megbirkózni velük. Tehát, ennek az az oka, hogy szervezetünk túl savas, ezért gyakran nem értjük, miért betegedtünk meg, holott megpróbáltunk odafigyelni az egészséges táplálkozás alapjaira.

VÉRRákos sejtek szervezetünkben

Az igazság az, hogy szervezetünkben mindig keletkeznek rákos sejtek, ám az egészséges immunrendszer megakadályozza, hogy daganattá fejlődhessenek. A helyes táplálkozás figyelmen kívűl hagyása következtében, immunrendszerünk évről-évre legyengül kisebb hatásfokkal képes az elfajult sejteket felismerni és elpusztítani.

2, A megfelelő táplálék, avagy milyen tápanyagra van szüksége immunrendszeremnek

Immunrendszer
Az immunrendszer az emberi szervezet egyik legbonyolultabb rendszere, mely a nyirokerekből, fehér vértestekből a szövetekben lévő speciális sejtekből és szérum faktorokból áll. Az immunrendszer elsődleges feladata, hogy megvédje a szervezetet a fertőzésektől vagy betegségek kialakulásától.


Lásd problémádat sejtszinten, legyen az bármi (betegség vagy szépséghiba)